Tekijänoikeus | Pk-Digi

Tekijänoikeus

Nettisivuja tai muita sosiaalisen median sisältöjä laatiessasi huomioi tekijänoikeudet. Kaikkea mitä itse tuotat, tekstiä, valokuvia, videota ja piirroksia saat itse käyttää vapaasti, mutta kaikesta muusta pitää kysyä luvat tekijältä. Alla on lyhyesti selvitetty tekijänoikeuksia.

Tekijänoikeudet
http://www.tekijanoikeus.fi/
http://www.tekijanoikeus.fi/wp-content/uploads/2015/03/kopiraitti-esite.pdf

Valokuvat

Valokuvien tekijänoikeudet ovat aina valokuvaajalla. Voit julkaista toisen ottamia kuvia luvalla yhden kerran nk. suoja-ajan puitteissa ellet ole muuta sopinut kuvaajan kanssa.

Valokuvat luokitellaan kahteen ryhmään:
1. teoskynnyksen ylittäviin valokuviin, joita ovat nk. taidevalokuvat. Näiden suoja-aika eli aika jolloin niitä ei ilman lupaa saa käyttää, on 70 vuotta kuvaajan kuolemasta.
2. teoskynnyksen ylittämättömiin valokuviin, joita ovat nk. tavalliset valokuvat. Näiden suoja-aika on 50 vuotta kuvaajan kuolemasta.

Yrityksen pitää kuitenkin kysyä aina lupaa luvan haltijalta ja luvallista kuvaa ei kuitenkaan saa käyttää loukkaavasti. Kuvan ottajan nimi on aina myös mainittava.
Kuvapankeista hankittujen kuvien käyttöoikeudet kannattaa tarkistaa lupaehdoista.

Yksityisyyden suoja:
Jos kuvaa aiotaan käyttää kaupallisesti esimerkiksi mainoksissa ja siinä esiintyy ihmisiä, tulee heiltä kaikilta kysyä lupa, lasten kuvien kanssa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta ja lupa täytyy kysyä vanhemmilta.

Musiikki

Musiikin käytössä omilla nettisivuilla tulee aina huomioida tekijänoikeudet. Tekijänoikeudet kuuluvat säveltäjälle, sanoittajalle, sovittajalle ja esittäjälle. Tekijänoikeuden suoja-aika on voimassa 70 vuotta tekijän kuolemasta, jonka jälkeen musiikkia voi käyttää vapaasti.

Musiikintekijän oikeuksiin kuuluvat musiikkikappaleiden valmistaminen (kopioiminen ja tallentaminen), yleisön saataville muulla tavoin tuominen (esittäminen, levittäminen, välittäminen). Tekijällä on kappaleeseensa nk. isyysoikeus eli tekijän nimi on aina mainittava sekä respektioikeus eli teosta ei ole lupa muuttaa arvoa loukkaavalla tavalla.

Itse sävellettyä ja esitettyä musiikkia saa käyttää vapaasti. Tarjolla on myös tekijänoikeusvapaata musiikkia. Ilmaista käyttövapaata musiikkia voi hakea
Youtubesta: https://support.google.com/youtube/answer/3376882?hl=fi

Videot

Omilla sivuillasi et voi myöskään käyttää luvatta toisen kuvaamaa videoaineistoa. Omien videoiden lataaminen sivuille on sallittua. Huomio myös se, että videon taustalla ei saa kuulua musiikkia tai radioesitystä, ellei sen esittämisestä ole tehty erikseen sopimusta. Videoiden ja muiden multimediaesitysten tekijänoikeudet ovat sen kuvaajalla ja suoja-aika on myös 70 vuotta kuoleman jälkeen.

Youtuben tekijänoikeussivusto (englanniksi): https://support.google.com/youtube/topic/2676339?visit_id=1-636257932619749055-1876351587&hl=en&rd=3
Youtube tekijänoikeudet (suomeksi): https://www.youtube.com/yt/copyright/fi/

Tekijänoikeusjärjestöjä

Tekijänoikeus.fi: http://www.tekijanoikeus.fi
http://www.tekijanoikeus.fi/wp-content/uploads/2015/03/kopiraitti-esite.pdf
Kopiosto: http://www.kopiosto.fi/kopiosto/etusivu/fi_FI/etusivu/
Teosto: kerää tekijänoikeuskorvaukset säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikin kustantajille https://www.teosto.fi/
Gramex: kerää korvaukset esiintyjille (muusikko, laulaja, kapellimestari) sekä äänitetuottajille http://www.gramex.fi/
Nordisk Copyright Bureau:n hinnasto musiikin käytöstä eri tilanteissa (synkronointihinnasto): http://www.ncb.dk/pdf/av-pricelist-gen-fi.pdf
Kopiraitti: http://kopiraitti.fi/tekijanoikeuden-abc/mika-on-teos-mita-ovat-lahioikeudet/

Creative Commons

Creative Commons –lisenssi on käyttölupa, joka antaa lisäoikeuksia materiaalin hyödyntämiseen. CC-lisenssiä voidaan käyttää periaatteessa kaikenlaisessa aineistossa, mutta sen hyödyntäminen on alun perin suunniteltu lähinnä digitaalisen materiaalin käyttöön. Lisenssejä ja niiden yhdistelmiä on useampia ja niissä kannattaa yrityksen olla tarkkana ja valita vain kaupalliseen tarkoitukseen soveltuvia kuvia.
https://creativecommons.fi/
Hakukone julkaisuvapaille kuville, musiikille, videoille : http://search.creativecommons.org/